http://www.dn.no/borspause/article892870.ece (Kilde: Wall Street Journal)
Jeg er utrolig glad i å lage mat. Etter at jeg fikk skikkelige kniver (gode kniver er halve matlagingen, alt går så greit og fort at det er nesten som om maten tryller seg fram av seg selv) har gleden bare blitt større.
Av og til
inviterer vi endatil gjester, og da blir måltidet enda kjekkere å lage fordi
det blir noe annet enn mine vanlige 15-minutters middager.
Jeg har ei
venninne som nesten alltid tar med seg en eller flere mystiske gjester, fordi
hun vet at jeg syns det er greit. Det kan være noen hun mener sitter for ofte
alene om kveldene, eller noen som kommer på besøk i det hun er på vei ut
dørene. Jeg har skjønt at mange syns det er rart eller noe de selv ville hatt
problemer med å takle, men for meg er det bare slik hun er, og det blir alltid
hyggelig.
Det blir så
hyggelig at vi ofte ikke kommer oss inn i stua. Praten går og jeg kommer liksom
ikke innimellom for å skysse dem videre. Da sitter vi på harde kjøkkenstoler
hele kvelden, uten at noen blir lei seg for det.
Hun sier at
grunnen til at hun inviterer med seg gjester til meg er for det første at hun
vet jeg ikke har noe imot det (etter hvert forventer jeg nesten at det kommer
noen flere) og så oppfatter hun at jeg har et så avslappet forhold til det å
lage mat at det passer å gjøre sånt, selv om hun er klar over at det
selvfølgelig strengt tatt er uhørt.
Jeg er aldri
helt ferdig med maten når gjestene kommer. Salaten blir ofte til mens gjestene
sitter der og prater, mens jeg kutter tomater og agurker. Litt stas når jeg
hiver en tomat i lufta og deler den i lufta med en av de fantastiske knivene
mine. (Av og til er det greit å vise seg litt. Bare litt, altså.)
Det er utrolig
fint å lage mat som folk viser at de setter pris på (det er mulig at den
største nytelsen de har er å slippe oppvasken, men jeg lever jo i håpet om at
maten også faller i smak).
Kontrasten til
familiemåltid er stor. Påfallende ofte spiser vi mens vi passer på klokka fordi
vi skal videre. De gangene vi har god tid, blir vi fort færre rundt bordet
fordi de yngste sniker seg lydløst fra bordet, med tallerkenen og bestikk, og
benker seg inne i stua foran TV’n. Jeg er ikke så glad for det, men lager
sjelden oppstyr. Tross alt så spiser de jo maten sin. Etter hvert som vi blir
færre rundt bordet, og samtalen stopper opp i misfornøyd stillhet frister
dagens, eller gårsdagens, avis i haugen på bordenden. De er alle klar over at
jeg ikke liker det, så ved spesielle anledninger, jul og sånt, da sitter vi
samlet til måltidet er slutt. Det er liksom premien det, da, at de beviser de
tross alt vet hvordan de skal oppføre seg, og at de skjønner at måltid kan være
en spesiell anledning.
Definisjon
på lykke… Jeg har ikke peiling på hva som er rett svar, men... selv om jeg
hutrer og fryser som et bikkjeskinn utvendig (kanskje ikke så merkelig det er
jo tross alt vinter, og vinden har blåst kald og hard i over en måned nå) så er
våren allerede godt i gang innvendig, og selv om dette ikke er definisjonen må
det da kunne kalles lykke allikevel?
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Det kan jo hende at du er helt uenig i det jeg skriver, eller at du kjenner deg igjen? Legg igjen en liten kommentar da vel .